Categorieën
Apptips Kennissysteem

Hou je hot notes bij de hand met Tot

Mijn hot notes — de notities die ik heel vaak lees of bewerk — heb ik het liefst snel en zonder enige weerstand oproepbaar. Tot helpt me daarbij.

Naast todo-apps test ik ook graag notitie-apps. Ik gebruik zelfs meerdere notitie-apps voor verschillende doeleinden. Zo vond ik laatst de app Tot, een heel speciale notitie-app met een eigenaardig prijskaartje voor wat je ervoor krijgt… maar ik ben om.

Een dedicated app voor mijn ‘hot notes’

De Iconfactory is van grote inspiratie voor me geweest toen ik begon (rond het jaar 2000 🧓🏻) met het ontwerpen van interactieve zaken. Ze zijn vooral bekend om hun iconensets, maar ze hebben in de loop van de tijd ook heel wat apps gelanceerd. Een van hun nieuwste creaties is de notitie-app Tot.

Het meest eigenaardige aan Tot is de prijs. Op de Mac is het gratis, op iOS betaal je eenmalig 20 dollar. En dat voor een app waarin je maar 7 notities kwijt kunt! Per notitie is de app dus waarschijnlijk de duurste notitie-app ooit.

Dat is ook gelijk de kracht van de app: je kunt maar 7 notities kwijt. Nooit meer zoeken, bladeren of scrollen naar een notitie.

Dat is hoe waarom Tot waardevol voor me is: de notities die erin staan zijn altijd binnen no-time op te roepen en het is dus ook maar een heel select gezelschap aan notities die ik erin heb staan. Geen enkele drempel zit me in de weg om naar een van de notities te navigeren.

Tot heb ik gereserveerd voor mijn ‘hot notes’:

  • Mijn leefregels (‘afspraken met mezelf’)
  • Mijn werkregels
  • Doelen voor deze week
  • Doelen voor dit kwartaal
  • Doelen voor dit jaar
  • Gedachten over belangrijke onderwerpen die nu spelen (Twee onderwerpen)

In een ander stuk ga ik wat dieper in op wat mijn leef- en werkregels bijvoorbeeld zijn, maar daarbij kun je denken aan Ik bezoek nieuws en social media alleen op de iPad of Werk zoveel mogelijk in pomodoro’s en Ik eet geen vlees. Door die regels te uit je brein te halen en in een notitie te stoppen kun je er veel beter op reflecteren en is er een grotere kans dat je je er ook echt aan houdt.

Deze notities heb ik het liefst snel en zonder enige weerstand oproepbaar, en daar zorgt Tot voor. Met een simpele horizontale swipe wissel je van notitie en ze hebben alle zeven hun eigen kleur. Ze veranderen nooit van volgorde.

Een paar andere fijne eigenschappen van de app:

  • Markdown support (niet heel uitgebreid, maar genoeg)
  • iCloud sync tussen iOS en Mac
  • App als menu-bar item (optioneel)

Voor het specifieke gebruik dat ik ervoor heb is dit een typisch gevalletje minder maar beter.

Doordat ik een paar notities heb gereserveerd voor gedachten over belangrijke onderwerpen die nu spelen ben ik daar ook constructiever over gaan nadenken. En een vrij moment wat ik normaal aan social media of email had besteedt gaat nu naar de notitie over mijn doelen voor dit kwartaal.

En dan nog even die prijs… ja, dat was even slikken. Maar omdat ik persoonlijk The Iconfactory als een heel aaibaar bedrijf zie waar ik in de afgelopen 20 jaar enorm veel inspiratie uit heb kunnen halen was het me die prijs meer dan waard. Zo heb ik ze via deze weg een steuntje in de rug gegeven.

Probeer anders de Mac versie gewoon een tijdje, die is gratis.

Door Reinier Ladan

In 1997 werd ik Apple-fan en sinds ik in 2005 het boek Getting Things Done las combineer ik deze twee dingen zo vaak mogelijk. Meer over mij op reinierladan.nl.