Categorieën
Apptips

Ruim je menubar op met Bartender

Met Bartender verberg je menubar-items zonder ze uit te schakelen

Een tijd terug kreeg ik de opmerking van een lezer dat zijn menubar al aardig begint vol te lopen dankzij mijn tips. In positieve zin, dat wel. Maar het is wel iets waar ik ook tegenaan loop en daar is een prima oplossing voor in de vorm van de Bartender app.

Met Bartender kun je menubar-items (de icoontjes die je rechtsboven in je scherm ziet op je Mac) verbergen totdat je ze nodig hebt. Al jaren gebruik ik deze tool om te voorkomen dat mijn menubar volloopt of dat de menubar me gaat afleiden door icoontjes die bewegen. Soms zijn menubar apps wel écht heel handig voor wat ze op de achtergrond doen, maar heb je niet constant een icoontje in je menubar nodig.

De settings in Bartender zijn vrij eenvoudig. Per menubar-item kies je of je het icoontje wilt zien of verbergen. Voor geavanceerd gebruik is er ook de optie om het icoontje altijd zichtbaar te houden, dus ook als je je verborgen icons even tevoorschijn tovert, of nóóit tevoorschijn laat komen.

Fijne Bartender features

  • Als je wilt kun je een menubar app laten verschijnen als het icon verandert. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld het Dropbox icon uit beeld wilt hebben, totdat het icoontje je een seintje geeft dat er gesynchroniseerd wordt.
  • Je kunt hotkeys instellen om bepaalde zaken met je toetsenbord te doen, zoals het doorzoeken van je menubar items of het doorlopen van je menubar items met je toetsenbord.
  • Je kunt menubar-items van het systeem verbergen zonder ze uit te zetten (Spotlight bijvoorbeeld)

Ik vind het opgeruimde resultaat van mijn menubar de belangrijkste feature. Wat een rust! Dus download Bartender en probeer het een tijdje gratis uit.

Menubar-app tips

Om je een idee te geven van welke apps er in mijn menubar staan (en je gelijk wat tips te geven) is hier een lijst van de menubar-items die ik op het moment gebruik. De systeem-items laat ik even buiten beschouwing.

Je kunt ook even een kijkje nemen op de website MacMenuBar van Luuk Koelman voor meer inspiratie.

Update: Mijn overstap van OmniFocus naar Things

Ik begin aan Things te wennen. Sommige dingen gaan een stuk stroever dan in OmniFocus (zoals het periodiek terug laten keren van taken of het werken met subtaken) maar met andere dingen beleef ik meer plezier zoals het Vandaag-overzicht en het werken met kopteksten in een project.

Al met al hou ik het nog wel even vol en hoop ik over een tijdje een eerlijk vergelijk tussen Omnifocus en Things te beschrijven. Maar dat heeft even nodig.

De komende weken…

  1. Ergens in mei bevalt mijn lieftallige echtgenote van ons derde kind en dan zal de Minder Maar Beter nieuwsbrief dus even niet verschijnen. Ik heb al een mailtje daarover klaarstaan, maar mocht ik daar geen tijd voor hebben dan weten jullie waarom de nieuwsbrief er even niet is.
  2. De komende weken kun je zo’n 2 nieuwsbrieven per week verwachten. Ik ben druk aan het schrijven aan mijn eerste Minder Maar Beter zine (daarover later meer) en ik ga wat webinars geven waar ik me op aan het voorbereiden ben.

Win-win

Sinds afgelopen week ben ik linkjes die naar bol.com verwijzen gaan voorzien van een affiliate code zodat ik, van aankopen die zijn gedaan via die link, wat geld krijg van BOL. Een win-win situatie lijkt me, want het kost jou niks en mij levert het wat op om de nieuwsbrief draaiende te houden.

Zo linkte ik naar de TimeTimer om je pomodoro’s te timen en die is al 4 keer verkocht via mijn link, hartstikke bedankt daarvoor!

Door Reinier Ladan

In 1997 werd ik Apple-fan en sinds ik in 2005 het boek Getting Things Done las combineer ik deze twee dingen zo vaak mogelijk. Meer over mij op reinierladan.nl.