Categorieën
Concentratie

Extra motivatie nodig? Twee manieren om je te laten bekijken.

Soms moet je jezelf laten bekijken om met wat extra motivatie aan de slag te gaan.

Hi, Reinier hier,

Deze week iets over de richting van Minder Maar Beter, hoe je wat meer focus krijgt door je te laten bekijken en een update over de gelanceerde zine.

De richting van Minder Maar Beter

De afgelopen maanden ben ik een steeds duidelijker beeld gaan krijgen bij wat ik met Minder Maar Beter wil bereiken. In het kort komt dat neer op het helpen van mensen (vooral kenniswerkers) met het bouwen en onderhouden van een persoonlijk besturingssysteem.

Ik geloof dat iedereen een persoonlijk besturingsysteem heeft. De eerste stap is het leren kennen van het systeem dat je (misschien ongemerkt) hebt opgebouwd in je leven. Vervolgens kun je, door verbeteringen aan dat systeem, meer uit je leven halen. Of niet.

Wat je wilt bereiken met je persoonlijke besturingssysteem, dat is heel persoonlijk. Sommige mensen willen carrière maken of de wereld verbeteren. Andere mensen willen zo vroeg mogelijk met pensioen of hun leven inrichten alsof ze al met pensioen zijn. En voor sommige is het hebben van een systeem zelfs een basisvoorwaarde om überhaupt te functioneren.

Laat je bekijken

Een van de redenen om aan mijn persoonlijke besturingsysteem te werken is het achterhalen van hoe en wanneer ik geconcentreerd kan werken of in het moment kan leven. Wat is er nodig om in een flow te komen of van het hier en nu te genieten?

Veel mensen werken beter als ze zich bekeken voelen. Er komt dan meer motivatie vrij om te werken dan als ze helemaal alleen in een kamertje zouden zitten. En dat is lastig als je bijvoorbeeld thuis werkt.

En daar komt een “mee-kijk maatje” om de hoek kijken.

Focusmate is een website waarbij je voor 50 minuten wordt gekoppeld aan een willekeurig persoon waartegen je vrijwel niks mag zeggen. Waarom zou je dat willen? Nou, het zorgt ervoor dat jullie je allebei bekeken voelen en daardoor meer motivatie krijgen om datgene af te maken wat je nu eindelijk eens af wilt maken.

Daar is de dienst voor bedoelt: om je productiviteit voor die 50 minuten flink op te krikken.

Wil je het iets groter aanpakken? Dat kan ook. Zo kun je jezelf livestreamen op Youtube en de link delen via je social media. Mensen kunnen dan met je meekijken als je aan de slag gaat. Je hoeft niet te laten zien waarmee je aan de slag bent, de camera op jezelf richten is al voldoende.

Iemand die dit doet is Vinnycious, zoals je kunt zien in zijn video Study with me: 3.5h [Day 14/30] realtime. Het helpt misschien zelfs wel om deze video aan te zetten terwijl je zelf aan de slag gaat.

Zine: Heldere Instructies. Van jezelf, aan jezelf.

De lancering van de zine ging heel goed! Ook erg mooi om alle reacties te zien binnenkomen. Heb je de zine zelf nog niet gekocht? Geen probleem. Je hebt nog alle kans om de zine te kopen tegen het gereduceerde tarief. Ik ga eerst nog een gratis zine uitbrengen (om een nog veel groter publiek kennis te laten maken met het format) en daarna zal ik een nieuwe betaalde lanceren. Op dat moment gaat de prijs van de eerste zine naar het normale tarief toe.

Voor mensen buiten Nederland is er nu ook de optie om met Paypal te betalen.

Het huidige plan is dat de tweede (gratis) zine gaat over het leegmaken van je hoofd. De zine helpt je hierbij met waarom dit zo belangrijk is en een aantal tips om alles uit je hoofd te halen. De zine is vooral ook een notitieboekje om alles in te noteren in diverse templates.

Het derde deel in de reeks gaat over een basis-ingrediënt van een persoonlijk besturingsysteem. Ik weet alleen nog niet of ik ga beginnen met de routines of het kennissysteem. Daarover dus later meer.

Gesponsorde links

Om de schoorsteen van Minder Maar Beter te laten roken nog wat relevante gesponsorde links.

🖨 Omdat ik nogal wat te verzenden had deze week door de lancering van de zine, heb ik een labelprinter gekocht. Wat een fijn ding! Heel veelzijdig, want de labels worden door de printer op de juiste lengte afgesneden. Ook handig voor bijvoorbeeld het bestickeren van weckpotten of opbergdozen.

⏰ Voor mij onmisbaar om me in een flow te krijgen: een TimeTimer om pomodoro’s op in te stellen. Het helpt ook mijn kinderen om te gaan met het voor hun onbekende fenomeen urgentie.

💫 Soms kun je maar beter de wereld even de wereld laten en je storten op een hobby-project. Lego voor volwassenen is dan een uitkomst. Zoals kasteel Zweinstein van Harry Potter of deze buste van bountyhunter Boba Fett uit Star Wars. Duiding van mijn 6-jarige zoontje: “Wat Fett!”

Tot de volgende keer! 👋

Door Reinier Ladan

In 1997 werd ik Apple-fan en sinds ik in 2005 het boek Getting Things Done las combineer ik deze twee dingen zo vaak mogelijk. Meer over mij op reinierladan.nl.