Dit is een persoonlijk besturingssysteem

Ik geloof dat iedereen een persoonlijk besturingsysteem heeft. Alle manieren en methoden die je gebruikt om je werk te doen en dingen voor elkaar te krijgen zijn onderdeel van een persoonlijk besturingssysteem.

Om je persoonlijke besturingsysteem in jouw voordeel te laten werken is de eerste stap het leren kennen van het systeem dat je (misschien ongemerkt) hebt opgebouwd in je leven. Vervolgens kun je, door verbeteringen aan dat systeem, meer uit je leven halen. Of niet.

Wat je wilt bereiken met je persoonlijke besturingssysteem, dat is heel persoonlijk. Sommige mensen willen carrière maken of de wereld verbeteren. Andere mensen willen zo vroeg mogelijk met pensioen of hun leven inrichten alsof ze al met pensioen zijn. En voor sommige is het hebben van een systeem zelfs een basisvoorwaarde om überhaupt te functioneren.

Wat mij betreft zijn er drie basis-ingrediënten voor een persoonlijk besturingssysteem:

 1. Taken & projecten
 2. Kennissysteem
 3. Routines

1. Taken en projecten

Wil je wat verder komen in het leven (of überhaupt op een bepaald niveau functioneren) dan is het goed om te weten wat je wilt en moet doen. Of dat nu op je werk is of in je privéleven, je komt niet vooruit als je niet in actie komt.

Dit alles kun je in je hoofd laten rondzingen, maar de kans bestaat dat je daardoor overloopt van de doelen, wensen en verwachtingen. Het helpt je deze zaken helder voor ogen te zien zodat je er op kunt reflecteren. Je brein is dan beschikbaar om aan één ding tegelijk aandacht te geven.

De absolute basis voor een persoonlijk besturingssysteem is wat mij betreft: weten wat je moet doen, wanneer je het moet doen, waarom je het doet en hoe je het moet doen. En dus niet in je hoofd, maar in een gedegen systeem dat je naar je eigen wens hebt ingericht.

2. Kennissysteem

Met alleen de dingen die je wilt en moet doen ben je er niet. Er zijn genoeg zaken die je voor later wilt bewaren waar niet gelijk een actie in zit, maar die later wel érg van pas komen. Of het nu informatie is over je huis of je auto, of dat het inzichten zijn over jezelf zoals wat je vooral moet laten of waar je op moet letten als je niet zo lekker in je vel zit.

Deze informatie stop ik allemaal in een kennissysteem zodat ik er zeker van ben dat ik later, op het moment dat de informatie belangrijk is, eenvoudig weer kan terugvinden.

Voorbeelden van wat er in mijn kennissysteem staat:

 • Informatie over mijn lopende verzekeringen en bankproducten
 • Een wel en niet doen lijstje
 • Hoe ik het beste kan omgaan met een creatieve blokkade
 • Wat mijn zwakke en sterke punten zijn
 • Dingen die zwaar op mijn maag liggen

Zoals je ziet zijn dit ook ‘levende’ dingen. Dingen waar ik constant aan kan blijven schaven. Dat brengt me bij het laatste onderdeel…

3. Routines

Net als een tuin heeft een persoonlijk besturingssysteem periodiek wat onderhoud nodig om dingen echt tot bloei te laten komen. Er zijn plekken waar rommel ophoopt (je taken-inbox bijvoorbeeld) en het geeft rust als je om de zoveel tijd je prioriteiten vaststelt.

Voor mij zijn er twee onmisbare routines : de wekelijkse review en de kwartaalreview.

In de wekelijkse review doe ik onder andere de volgende dingen:

 • Ik verwerk alle inboxen (bureau op kantoor, taken-inbox, bonnetjes in mijn portemonnee etc.)
 • Ik bekijk mijn agenda van de afgelopen week (losse eindjes?) en de komende week (hoeveel tijd heb ik beschikbaar?)
 • Ik loop mijn projecten langs en bepaal of ik niks vergeet en of het de komende tijd belangrijk is om aan te werken
 • Ik richt mijn taken-systeem zo in dat alles goed staat voor de aankomende week
 • Ik reserveer tijd in mijn agenda zodat ik genoeg tijd heb om alles wat ik wil en moet doen ook daadwerkelijk kan doen

In de kwartaalreview kijk ik op een hoger niveau naar de dingen die in mijn leven spelen. Ik bepaal of ik de doelen die ik heb gesteld voor afgelopen kwartaal heb gehaald en of ik er mijn best voor heb gedaan (dat tweede is nog belangrijker dan het eerste). Daarnaast kijk ik vooruit naar het komende kwartaal door te bepalen wat dat kwartaal belangrijk voor me is.

Voor de kwartaalsessie probeer ik altijd een dagdeel in te plannen en voor de wekelijkse review reserveer ik minimaal een half uur.

Krijg inzicht in je persoonlijke besturingsysteem

Zoals ik aan het begin al zei: iedereen heeft een persoonlijk besturingssysteem, ook al heb je het zelf misschien niet door. En door inzicht te krijgen in je eigen systeem kun je het naar je hand zetten.

Zin om te beginnen met het bouwen en onderhouden van je persoonlijke besturingssysteem? Lees er meer over in mijn zine: Heldere Instructies. Van jezelf, aan jezelf.