Categorieën
Leer jezelf kennen

Sluit je dag goed af met een Daily Review

De tegenhanger van de Daily Preview, om zo jezelf beter te leren kennen.

Hi, Reinier hier,

De tegenhanger van de Daily Preview waarover ik een vorige keer schreef is natuurlijk de Daily Review. Aan het eind van de dag zet ik mijn gevoelens over die dag in de journal app Day One en reflecteer ik (onder andere) op de verwachtingen die ik had toen ik de Daily Preview schreef.

Deze feedbackloop zorgt ervoor dat ik mezelf beter leer kennen. Door de vragen eerlijk te beantwoorden herken ik snel terugkerende problemen. Ook het schrijven zelf zorgt voor rust en reflectie. Dat komt denk ik door de Rubber Duck theorie: het beschrijven of bespreken van een probleem zorgt er vaak al voor dat je een oplossing vind. Dus zelfs het tegen een badeendje aanpraten over je probleem, of in dit geval je journal, is heel nuttig.

Sowieso zorgt schrijven voor nadenken.

Hieronder drie van de vragen die ik mezelf elke dag stel.

Hoe voel je je nu?

Door de vraag open te stellen kan ik erin kwijt wat er op dat moment nodig is. Ik begin, zoals bij dezelfde vraag in de Daily Preview, het antwoord altijd met een smiley om aan te geven hoe ik me over het algemeen over de dag voel.

Ik reflecteer hier ook vaak op mijn gevoel dat ik aan het begin van de dag had en (indien van toepassing) wat er verandert is. Ook probeer ik dan een beetje te graven naar de reden van de verandering.

Drie dingen die vandaag gebeurden

Vaak beschrijf ik meer dan drie items, maar door de template me drie bullets voor te schotelen forceer ik me om goed na te denken welke noemenswaardige dingen er zijn gebeurd die dag. Dit helpt me ook bij mijn accountabilitygesprek en de wekelijkse review die ik doe.

Wat had ik beter kunnen doen?

Door deze vraag zo scherp te stellen dwing je jezelf na te denken over je eigen kunnen. Wat had ík beter kunnen doen, ipv ‘wat ging er niet goed’. Bij die tweede vraag schieten veel mensen gelijk in de verdediging en geven omstandigheden de schuld van falen. Door de vraag te richten op ‘je best doen’ kun je niet om je eigen inzet heen.

Dit trucje heb ik uit het uitstekende boek Triggers van Marshall Goldsmith.

Aan de slag

Zoals met de Daily Preview: ga er gewoon mee aan de slag en kijk of het voor jou werkt. En heel eerlijk: het lukt me ook niet elke dag dit te doen. Soms heb ik er gewoon geen zin in en lees ik verder in m’n boek of ga ik slapen. Maar de keren dat ik het doe ben ik er heel blij mee en kom ik echt tot betere inzichten in wat er is gebeurd die dag en wat ik daar van kan leren.

Voortgang zine over jezelf heldere instructies geven

Naarmate de inhoud steeds duidelijker wordt heb ik andere ideeën bij de titel en de plek in de serie. Maar dat wil ik dus pas gaan vaststellen als de zine helemaal geschreven is.

Hieronder zie je een eerste test met het printen van de zine. Met de helft van de uiteindelijke hoeveelheid pagina’s heb ik een complete zine ontworpen en op de juiste manier proberen uit te printen. Dat lukte uiteindelijk en nu heb ik ook een veel beter beeld bij wat er in de zine past en hoe dat er in print uit komt te zien.

Wil je meer over de zine weten? Check dan mindermaarbeter.nl/minder-maar-beter-zines

Tot de volgende keer! 👋

Door Reinier Ladan

In 1997 werd ik Apple-fan en sinds ik in 2005 het boek Getting Things Done las combineer ik deze twee dingen zo vaak mogelijk. Meer over mij op reinierladan.nl.