Categorieën
Leer jezelf kennen

Time Tracking om van te leren

De titel van de nieuwsbrief is een uitspraak die ik een keer als ontwerper las in een boek (slecht boek, ga ik niet tippen). En die regel pas ik vaak toe als er iets mis is met een product dat ik aan het ontwerpen of managen ben. Een oplossing zit vaak juist in minder doen in plaats van iets toevoegen.

Dit gaat natuurlijk niet altijd op. Sinds ons derde kind een paar weken geleden is geboren heb ik minder slaap, minder concentratievermogen en minder witruimte in mijn dag. Allemaal zaken waar ik eigenlijk meer van wil, maar wat er nu even niet in zit. En dat is prima. Net als kerst zag ik dit al maanden van te voren aankomen en heb mijn verwachtingen over wat ik gedaan kan krijgen in deze periode bijgesteld.

Het geeft me wel een (geforceerde) kans om eens te zien hoe dat nou gaat, minder slaap, minder tijd, minder witruimte. Ik grijp deze periode dan ook aan om er wat van te leren.

Het tracken van tijd dat ik aan verschillende onderdelen van het leven besteedt helpt me hierbij. Zo heb ik de hele dag een timer lopen om te zien waar mijn tijd naartoe gaat. Is het ontspanning met het gezin? Huishoudelijke taken? Werk aan een van mijn projecten? Ontspanning alleen? Tijd zonder intentie? Aan het eind van de dag helpt deze informatie me bij het duiden van wat ik gedaan heb en hoe dat zo gekomen is.

Voor het tracken van tijd gebruik ik de webdienst Toggle. Met mijn gebruik zit ik nog steeds op het gratis plan, dus het een tijd proberen zal jou vast ook niets kosten. Op de iPhone gebruik ik de app Timery om timers in Toggle aan en uit te zetten. De app van Toggl zelf is niet zo best namelijk.

Ik heb vaker een poging gedaan om mijn tijd bij te houden, maar na een tijdje was ik er wel klaar mee. Om het nu langer vol te houden heb ik maar een paar onderwerpen gemarkeerd waar mijn tijd binnen valt. Zo maak ik het mezelf niet onnodig ingewikkeld.

Als je hier ook mee aan de slag wilt heb ik een luistertip voor je: in aflevering 101 van de podcast Cortex praten Mike en CGP Grey over hun time tracking methode. Je kunt het luisteren vanaf 1 uur en 4 minuten, de laatste drie kwartier van de aflevering ongeveer. De link stuurt je naar de juiste tijdcode op Youtube.

Heb je zelf positieve of negatieve ervaring met time tracking, laat het me weten, ik hoor het graag!

Gesponsorde links

Om de schoorsteen van Minder Maar Beter te laten roken nog wat relevante gesponsorde links.

⏰ Ongeacht of ik aan het time tracken heb ik wel als rode draad in mijn (professionele) leven dat ik de pomodorotechniek gebruik. De TimeTimer helpt me daar enorm bij.

🧠 Zoveel mogelijk thuiswerken, dat is nog steeds het advies van onze overheid. Om je daar een beetje bij te helpen kan een whiteboard enorm van pas komen. Je gedachten externaliseren en voor je zien heeft vaak een positief effect op het verder ontwikkelen van die gedachten. Dit whiteboard is niet al te groot en magnetisch.

☕ Ben je je Nespresso zat en snak je thuis naar wat filterkoffie en heb je geen filterkoffie-apparaat meer? Dan is deze eenvoudige dripper een prima uitkomst voor je thuiskantoor.

Update over de zine

Het gaat goed met de zine! Ik heb nu een handvol proeflezers die me helpen met het kritisch bekijken van de zine voordat hij in de verkoop gaat.

De eerste blurb (zo’n uitspraak van een voor potentiële lezers vertrouwd iemand) is er ook al:

“Reinier geeft me vaak de juiste tips om wat meer uit mijn dag te halen. Juist nu.”

Alexander Klöpping

Dit zal voor mensen die mij niet kennen wat meer vertrouwen geven in het kopen van de zine.

De volgende stappen in het verkopen van de zine zijn nog wat illustraties die ik wil maken op de daarvoor bestemde plekken in de zine en de feedback van de proeflezers verwerken in de uiteindelijke versie. Over de titel ben ik nu ook wel uit, die wordt: Heldere instructies. Van jezelf, aan jezelf.

Door Reinier Ladan

In 1997 werd ik Apple-fan en sinds ik in 2005 het boek Getting Things Done las combineer ik deze twee dingen zo vaak mogelijk. Meer over mij op reinierladan.nl.