Categorieën
Nadenken

Nadenken doe je maar ergens anders

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ergens op een grasveld gaan zitten en een beetje in de verte staren levert me niet de beste resultaten op als ik over iets na wil denken. Het helpt mij enorm om wat tools om me heen te hebben waarmee ik beter kan nadenken.

Zomervakantie + nieuw kind = meer zorgbehoeften binnen ons gezin. Daarom las ik tot begin september even een nieuwsbriefvakantie in voor Minder Maar Beter.

Met mijn andere nieuwsbrief (de 82% nieuwsbrief, ben er nog niet over uit of ik die ook op vakantie ga sturen) heb ik gemerkt dat er in de zomer sowieso minder nieuwsbrieven gelezen worden. Mensen zijn in deze tijd nou eenmaal met andere dingen bezig, en dat is in deze bijzondere tijd niet anders. Minder werk, meer vrije tijd, andere dingen aan je hoofd. Geniet er lekker van.

Maar voordat de nieuwsbriefvakantie ingaat wil ik nog even delen hoe ik precies om ga met het nadenken over dingen…

Nadenken

Nadenken is iets dat we allemaal doen (al lijkt het soms van niet…) maar we staan er te weinig bij stil hoe we precies nadenken.

Misschien herken je het wel: je moet iets bereiken door je hersens goed in te zetten en je duikt gelijk in de software om het eindresultaat te maken. PowerPoint bijvoorbeeld voor een presentatie of je e-mail app voor het schrijven van die belangrijke e-mail. Maar is die software waar je de dingen in maakt wel goed ingericht om ook goed na te denken? Ik denk het niet!

De plek waar je de dingen maakt is niet altijd geschikt om ook over die dingen na te denken. Sterker nog, ik denk dat als je nadenken en produceren van elkaar scheidt door verschillende software te gebruiken, je ook beter geconditioneerd wordt om nadenken en produceren in te zetten als het jou uitkomt.

Als ik nadenk heb ik behoefte aan een of meerdere van deze drie dingen:

  • Een mindmap
  • Een outline
  • Een whiteboard

Mindmappen

Door te mindmappen krijg je inzicht in de verbanden die verborgen zitten in je hoofd, en het helpt je ook alles uit je hoofd te halen wat je over een bepaald onderwerp weet. Je krijgt verbanden te zien die je niet alleen maar in je hoofd had kunnen maken, maar alleen door ze voor je te zien.

Ik begin hier vaak mee als ik iets moet produceren. Een presentatie, een zine, een belangrijke e-mail, noem maar op.

Mijn favoriete mindmapsoftware is Mindnode. De kracht van Mindnode is (voor mij) dat het beschikbaar is op iOS en Mac en dat het niet teveel features bevat. Het doet precies wat ik nodig heb en het doet het goed.

Alternatieven voor Mindnode met samenwerkmogelijkheden: MindMeister en Milanote.

Outline

Een outline zet ik vaak in om meer structuur te geven aan gedachten als ik ze grotendeels al uit mijn hoofd heb gehaald. Zo kun je een volgorde aanbrengen en groeperingen. Door de lineaire benadering van een outline komt er vanzelf een volgorde en/of prioriteit uit je gedachten rollen, je ontkomt er niet aan.

Mijn favoriete outline-tool is OmniOutliner. Daar wordt echter niet veel meer aan ontwikkeld. Voor een gedegen outline kun je ook eens kijken naar Workflowy. Of de outline-features van Notion.

Toch zie ik niet heel veel gebeuren in het outline-domein, en dat vind ik jammer. Een outline is echt een heel krachtig middel om orde te scheppen in je gedachten.

Whiteboard

Voor de wat grotere projecten, waarbij er nog veel dingen onzeker zijn en die een lange tijd in beslag gaan nemen, is het fijn om niet vast te zitten aan een bepaald format voor je gedachten. Een mindmap of een outline kan dan teveel structuur met zich meebrengen. Dan is een whiteboard een uitkomst.

Maar een fysiek whiteboard heeft nogal wat beperkingen (ook een hoop voordelen, maar dat is voor een andere keer). Dus als ik in mijn eentje over iets wil nadenken, pak ik er een digitaal whiteboard bij.

Mijn favoriete digitale whiteboard is Curio. Het is echt ongelooflijk overweldigend en het ziet er visueel gezien niet lekker uit. Maar door de vele features en het grenzeloze canvas dat je voor je neus krijgt is het echt een belangrijk onderdeel van mijn nadenkproces.

Ik kan niks anders vinden wat er wat lekkerder uitziet en minder features heeft, dus ik blijf hier naartoe getrokken worden.

Apple Numbers kan ook prima als digitaal whiteboard dienen, in tegenstelling tot Excell of Google Sheets. In Numbers kun je namelijk veel meer objecten vrij neerzetten naast tabellen.

Ben je meer van de online-diensten, dan zou ik Miro eens proberen in te zetten voor je digitale whiteboard behoeften.

Tot slot…

Zoek naar software die je helpt nadenken ipv een eindproduct te maken. Het helpt je ook wat meer out-of-the-box te denken, want misschien is die email die je aan het schrijven bent wel een presentatie. Of andersom. Met nadenksoftware zit je nog niet vast aan het eindproduct.

📖 Als je alle dingen uit je heeft hebt gehaald, lees dan mijn zine eens over het upgraden van je todolijst naar een set heldere instructies zodat je met meer motivatie aan de slag kunt. Het resultaat is meer concentratie en aandacht voor de dingen die nú belangrijk zijn in plaats van de dingen die later pas belangrijk zijn.

Denk hier eens over na, en tot in september!

Gesponsorde links

Om de schoorsteen van Minder Maar Beter te laten roken nog wat relevante gesponsorde links.

💫 Soms kun je maar beter de wereld even de wereld laten en je storten op een hobby-project. Lego voor volwassenen is dan een uitkomst! Je hebt Lego sets, en LEGO SETS. Zo is de Millennium Falcon (75192) de grootste Lego set die ooit op de markt is gekomen. Dagen bouwplezier én een ontzettend gaaf ruimteschip.

🟨 Met Magic-Chart notes hoef je nooit meer post-its in huis te halen, want ze zijn herbruikbaar. Het zijn eigenlijk mini-whiteboards die je op een raam, koelkast of whiteboard kunt ‘plakken’.

⏰ Voor mij onmisbaar om me in een flow te krijgen: een TimeTimer om pomodoro’s op in te stellen. Het helpt ook mijn kinderen om te gaan met het voor hun onbekende fenomeen urgentie.

Door Reinier Ladan

In 1997 werd ik Apple-fan en sinds ik in 2005 het boek Getting Things Done las combineer ik deze twee dingen zo vaak mogelijk. Meer over mij op reinierladan.nl.