Categorieën
Persoonlijk besturingssysteem

Je persoonlijke besturingssysteem

Iedereen heeft een persoonlijk besturingssysteem, ook al heb je het zelf misschien niet door. En door inzicht te krijgen in je eigen systeem kun je het naar je hand zetten en weerbaarder worden voor veranderingen die om je heen plaats vinden.

De zine die ik schrijf (en die binnen een week of twee wel te koop zal zijn) gaat over het leegmaken van je hoofd, en vervolgens die woordenrommel omzetten in heldere instructies voor jezelf. Het duidelijk en motiverend opschrijven van taken en projecten is een belangrijk basisingrediënt van mijn persoonlijke besturingssysteem.

Uiteindelijk heeft íedereen een persoonlijk besturingssysteem, of je er nou van op de hoogte bent of niet. Meer inzicht in je persoonlijke besturingssysteem zorgt ervoor dat je je besturingssysteem naar je hand kunt zetten en met meer intentie te werk kunt gaan.

Wat mij betreft zijn er drie onderdelen cruciaal voor een persoonlijk besturingssysteem

 1. Taken & projecten
 2. Kennissysteem
 3. Routines

1. Taken en projecten

Wil je wat verder komen in het leven (of überhaupt op een bepaald niveau functioneren) dan is het goed om te weten wat je wilt en moet doen. Of dat nu op je werk is of in je privéleven, je komt niet vooruit als je niet in actie komt.

Dit alles kun je in je hoofd laten rondzingen, maar de kans bestaat dat je daardoor overloopt van de doelen, wensen en verwachtingen. Het helpt je deze zaken helder voor ogen te zien zodat je er op kunt reflecteren. Je brein is dan beschikbaar om aan één ding tegelijk aandacht te geven.

De absolute basis voor een persoonlijk besturingssysteem is wat mij betreft: weten wat je moet doen, wanneer je het moet doen, waarom je het doet en hoe je het moet doen. En dus niet in je hoofd, maar in een gedegen systeem dat je naar je eigen wens hebt ingericht.

2. Kennissysteem

Met alleen de dingen die je wilt en moet doen ben je er niet. Er zijn genoeg zaken die je voor later wilt bewaren waar niet gelijk een actie in zit, maar die later wel érg van pas komen. Of het nu informatie is over je huis of je auto, of dat het inzichten zijn over jezelf zoals wat je vooral moet laten of waar je op moet letten als je niet zo lekker in je vel zit.

Deze informatie stop ik allemaal in een kennissysteem zodat ik er zeker van ben dat ik later, op het moment dat de informatie belangrijk is, eenvoudig weer kan terugvinden.

Voorbeelden van wat er in mijn kennissysteem staat:

 • Informatie over mijn lopende verzekeringen en bankproducten
 • Een wel en niet doen lijstje
 • Hoe ik het beste kan omgaan met een creatieve blokkade
 • Wat mijn zwakke en sterke punten zijn
 • Dingen die zwaar op mijn maag liggen

Zoals je ziet zijn dit ook ‘levende’ dingen. Dingen waar ik constant aan kan blijven schaven. Dat brengt me bij het laatste onderdeel…

3. Routines

Net als een tuin heeft een persoonlijk besturingssysteem periodiek wat onderhoud nodig om dingen echt tot bloei te laten komen. Er zijn plekken waar rommel ophoopt (je taken-inbox bijvoorbeeld) en het geeft rust als je om de zoveel tijd je prioriteiten vaststelt.

Voor mij zijn er twee onmisbare routines : de wekelijkse review en de kwartaalreview.

In de wekelijkse review doe ik onder andere de volgende dingen:

 • Ik verwerk alle inboxen (bureau op kantoor, taken-inbox, bonnetjes in mijn portemonnee etc.)
 • Ik bekijk mijn agenda van de afgelopen week (losse eindjes?) en de komende week (hoeveel tijd heb ik beschikbaar?)
 • Ik loop mijn projecten langs en bepaal of ik niks vergeet en of het de komende tijd belangrijk is om aan te werken
 • Ik richt mijn taken-systeem zo in dat alles goed staat voor de aankomende week
 • Ik reserveer tijd in mijn agenda zodat ik genoeg tijd heb om alles wat ik wil en moet doen ook daadwerkelijk kan doen

In de kwartaalreview kijk ik op een hoger niveau naar de dingen die in mijn leven spelen. Ik bepaal of ik de doelen die ik heb gesteld voor afgelopen kwartaal heb gehaald en of ik er mijn best voor heb gedaan (dat tweede is nog belangrijker dan het eerste). Daarnaast kijk ik vooruit naar het komende kwartaal door te bepalen wat dat kwartaal belangrijk voor me is.

Voor de kwartaalsessie probeer ik altijd een dagdeel in te plannen en voor de wekelijkse review reserveer ik minimaal een half uur.

Krijg inzicht in je persoonlijke besturingsysteem

Zoals ik aan het begin al zei: iedereen heeft een persoonlijk besturingssysteem, ook al heb je het zelf misschien niet door. En door inzicht te krijgen in je eigen systeem kun je het naar je hand zetten en weerbaarder worden voor veranderingen die om je heen plaats vinden.

De eerste zine die ik schrijf gaat over het onderdeel taken en projecten. Ik ben van plan om over alle onderdelen van mijn persoonlijke besturingsysteem een zine te schrijven.

De glazen BOL

Wat relevante gesponsorde links om de schoorsteen van Minder Maar Beter te laten roken.

💫 Soms kun je maar beter de wereld even de wereld laten en je storten op een hobby-project. Lego voor volwassenen is dan een uitkomst. Zoals deze LEGO boekenwinkel of deze buste van bountyhunter Boba Fett (Star Wars). Duiding van mijn 6-jarige zoontje: “Wat Fett!”

🎥 Ben je veel aan het videobellen en heeft het bedrijf waarvoor je werkt nog een potje over om de boel hardware-matig up te graden? Overweeg dan eens deze Logitech 4K BRIO webcam. Stream je gezicht als een baas naar je collega’s.

🟨 Lekker scrummen doe je nu natuurlijk ook thuis, en dan zijn deze magnetische post-its heel fijn om bij de hand te hebben. Ook superhandig voor als je níet scrumt.

Tot volgende keer! 👋

Door Reinier Ladan

In 1997 werd ik Apple-fan en sinds ik in 2005 het boek Getting Things Done las combineer ik deze twee dingen zo vaak mogelijk. Meer over mij op reinierladan.nl.