Categorieën
Persoonlijk besturingssysteem

Van taak naar project

Een voorproefje uit de zine Taken en Projecten uit de serie Bouw Je Eigen Persoonlijke Besturingssysteem.

Hieronder vind je een pagina uit mijn zine ‘Taken en projecten’ uit de serie ‘Bouw je eigen persoonlijke besturingssysteem‘.

De zine is nog in ontwikkeling, dus kijk er niet raar van op als deze pagina wat aangepast is als je de zine uiteindelijk in je handen hebt.

Help, mijn taak is een project!

Je taak blijkt geen taak te zijn, maar een groter iets. Een entiteit met meer taken, meer verantwoordelijkheden en meer rompslomp. Maar geen zorgen! Projecten zijn bij uitstek zaken waar je je waardevolle tijd aan kunt besteden.

Gefeliciteerd, je taak blijkt een project, wat fijn, wat een cadeautje. Champagne! 🍾

Iets is in mijn systeem al snel een project. Het geven van een presentatie is vaak niet in één taak gedaan, of het kopen van een nieuwe fiets. Allebei zaken waar ik zonder twijfel een nieuw project voor aanmaak.

Vaak heeft je taken-app een goede functie om met projecten om te gaan. Werk je met pen en papier? Dan is het verstandig om voor een project een nieuwe bladzijde in te richten.

Projecten kenmerken zich door het hebben van een duidelijk einddoel. Een eindstaat die je je voor kunt stellen. Daarnaast moet je je, net als bij een taak, willen committeren aan het einddoel. Het is zinloos om nu al projecten te beschrijven die je nooit gaat afronden. Als er meerdere mensen bij het project betrokken zijn is het ook aan te raden dat iedereen het over het einddoel van het project eens is.

Over de zine

Zoals je ziet leent een zine zich er voor om beknopt te blijven. Elke pagina is maar één A5-je, dus ik probeer zo weinig mogelijk papier te verspillen aan de kennis en ervaring die ik wil delen.

In de zine ga ik nog wat dieper in op mijn gebruik van projecten en zet ik uiteen waar een goede, heldere en motiverende taak allemaal aan moet voldoen als onderdeel van je persoonlijke besturingssysteem. Ik hou je via de Minder Maar Beter nieuwsbrief op de hoogte.

Gesponsorde links

Om de schoorsteen van Minder Maar Beter te laten roken nog wat relevante gesponsorde links.

🔌 Hou je bureau overzichtelijk met deze fijne kabelhouder om je snoertjes in vast te klemmen.

⏰ Voor mij onmisbaar om me in een flow te krijgen: een TimeTimer om pomodoro’s op in te stellen. Het helpt mijn kinderen ook om te gaan met het voor hun onbekende fenomeen urgentie.

📙 Grip, het boek van Rick Pastoor over zijn geheim van slim werken. Simpel uiteengezet hoe je beter kunt nadenken over slim werken.

📔 Overweeg eens dit handige Bullet Journal notitieboekje.

🚨 Een kleine Minder Maar Beter pauze

De komende weken richt ik me op andere zaken dan Minder Maar Beter. Ons derde kind laat niet lang meer op zich wachten. Over een paar weken ben ik terug om de nieuwsbrief weer te laten draaien en de zine te lanceren. Tot dan! 👋

Door Reinier Ladan

In 1997 werd ik Apple-fan en sinds ik in 2005 het boek Getting Things Done las combineer ik deze twee dingen zo vaak mogelijk. Meer over mij op reinierladan.nl.