Zines

In de Minder Maar Beter zines kun je verdieping verwachten van datgene wat je in de nieuwsbrieven leest. Ik ga beginnen de serie Bouw je eigen persoonlijke besturingssysteem over mijn complete persoonlijke besturingssysteem. Daarin deel ik inzichten in hoe je zelf zo’n systeem in elkaar kunt zetten. Lees meer over wat ik onder een ‘Personal OS’ versta.

In de zines komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  • Taken en projecten
  • Verzamel en verwerk informatie
  • Pleeg regelmatig onderhoud aan je systeem
  • Praat met jezelf
  • Kom in actie
  • Benut je werkplek optimaal
De voorlopige cover van het eerste deel uit de zine-reeks ‘Bouw je eigen persoonlijke besturingssysteem’.

Op het moment ben ik bezig met het schrijven en vormgeven van de eerste zine. Als je op de hoogte gehouden wilt worden over de voortgang van deze serie, schrijf je dan in voor de Minder Maar Beter nieuwsbrief.

Wat is een zine? Vraag je je misschien af. Volgens Wikipedia is dit een zine:

zine is a small-circulation self-published work of original or appropriated texts and images, usually reproduced via photocopier. Zines are the product of either a single person or of a very small group, and are popularly photocopied into physical prints for circulation.

Wat je van een Minder Maar Beter zine kunt verwachten is dat het zo’n 20 tot 24 pagina’s is. De zine is digitaal te lezen als PDF en je krijgt een aparte PDF met een speciale opmaak zodat je er zelf makkelijk een boekje van kunt maken door te printen en te nieten. Per stuk kosten de zines zo’n 9 euro voor persoonlijk gebruik.

Ik zal ook nog de mogelijkheid bieden om een geprinte zine te ontvangen, zodat je niet zelf aan de slag hoeft met je printer en je nietmachine.

Wil je een zine kopen om rond te laten gaan binnen je organisatie? Vertel me te zijner tijd de grootte van je organisatie en ontvang een prijsopgave.

Mijn grote inspiratiebron voor het maken van zines is Julia Evans die zines maakt over diverse computergerelateerde onderwerpen.

Voortgang

5 Mei, 2020

Naarmate de inhoud steeds duidelijker wordt heb ik andere ideeën bij de titel en de plek in de serie. Maar dat wil ik dus pas gaan vaststellen als de zine helemaal geschreven is.

Hieronder zie je een eerste test met het printen van de zine. Met de helft van de uiteindelijke hoeveelheid pagina’s heb ik een complete zine ontworpen en op de juiste manier proberen uit te printen. Dat lukte uiteindelijk en nu heb ik ook een veel beter beeld bij wat er in de zine past en hoe dat er in print uit komt te zien.

De eerste proefversie om te kijken of ik het juist printen onder de knie kon krijgen.

11 Mei, 2020

De afgelopen week heb ik een flinke slag geslagen met het schrijven van mijn zine over het schrijven van heldere instructies aan jezelf. Het vormt eigenlijk een drieluik waarin ik beschrijf hoe je je hoofd goed leeg kunt maken en houden, hoe je vervolgens alles wat je uit je hoofd hebt gehaald omzet in heldere instructies voor later en wat je moet doen als de instructie een ‘project’ blijkt te zijn.

Help! Mijn taak is een project 😱

13 Mei, 2020

De eerste draftversie van de zine Taken en Projecten ligt nu bij mijn hoofdproeflezer Peter van Grieken. Spannend!

Wil je op de hoogte blijven over deze zines? Schrijf je in op de nieuwsbrief.